FANUC Türkiye 2023 Partner Buluşması gerçekleştirildi!

Yenilikçi robot teknolojilerinin bugün ve yarınının konuşulduğu “FANUC Türkiye 2023 Partner Buluşması”, endüstriyel robotların dünyadaki lideri olan Japonya merkezli FANUC tarafından İstanbul’da gerçekleştirildi. FANUC Europe Başkanı ve CEO’su Marco Ghirardello ile FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit’in ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte 2032 yılında 459,5 milyar dolara ulaşması beklenen endüstriyel otomasyon pazarı ve yeni dönemin fırsatları ele alındı. 

Donanım ve yazılım için her bir önemli bileşeni kendi bünyesinde geliştiren ve üreten tek şirket olarak fabrika otomasyonuna yön veren FANUC’un düzenlediği FANUC Türkiye 2023 Partner Buluşması, Sheraton Grand Istanbul Ataşehir’de gerçekleştirildi. Yeni dönemin fırsatları, lokal-global projeksiyonların görünümü ve yenilikçi robot teknolojilerini de içeren konuların ele alınıp fikir alışverişinin yapıldığı buluşmanın ev sahipliğini FANUC Europe Başkanı ve CEO’su Marco Ghirardello ile FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit üstlendi.

Marco Ghirardello’dan Türkiye’ye övgü dolu sözler

FANUC Türkiye 2023 Partner Buluşması’nda “Global Görünüm” başlıklı konuşmasıyla söz alan FANUC Europe Başkanı ve CEO’su Marco Ghirardello, “Fabrika otomasyonuna değer katan bir şirket olarak bugün dünya genelinde 271 iştirak ve 8 bin 200’den fazla çalışma arkadaşıyla hizmet veriyoruz. Bu noktada Avrupa kıtası FANUC için çok değerli çünkü küresel satışlarımızın yüzde 15-20’sini Avrupa’ya yapıyoruz. Benzer şekilde çalışanlarımızın yaklaşık 20’si de Avrupa’da hizmet veriyor. 

Bu noktada Türkiye de barındırdığı fırsatlar ve otomasyona olan bakış açısıyla FANUC açısından büyük bir değere sahip. Biz de bunu karşılıklı faydaya dönüştürmek ve Türkiye ile olan bağlarımızı daha da güçlü kılmak adına yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. FANUC olarak şirketimizin temellerinde yer alan saygı, tutku ve kalite kurallarımız çerçevesinde Türkiye’deki yolculuğumuz emin adımlarla devam ediyor” açıklamasını yaptı.
 

Endüstriyel otomasyon pazarı bu yılın sonunda 211,5 milyar dolar 
büyüklüğe ulaşacak

Buluşmanın açılış konuşmalarının ardından söz alan FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, “Yeni Dönemde Fırsatlar” başlıklı sunumunda “2022 yılında 195,7 milyar dolara ulaşan endüstriyel otomasyon pazar büyüklüğünün, yüzde 9 oranındaki yıllık bileşik büyüme oranıyla bu yılın sonunda 211,5 milyar dolara çıkması bekleniyor. Yine Tibetan Buddhist Resource Center’ın (TBRC) endüstriyel otomasyon küresel pazar araştırmasına göre, pazar büyüklüğünün 2032 yılında 459,5 milyar dolara ulaşması tahmin ediliyor. Endüstriyel otomasyon sistemlerindeki bu hızlı yükseliş de aynı zamanda aynı zamanda bize harekete geçmemiz, otomasyona ve dijitalleşmeye yatırım yapmamız konusunda da bir uyarı niteliği taşıyor. Bu rakamlara sanayi üretiminin olmazsa olmazı takım tezgahları özelinde baktığımızda ise bizi benzer bir tablo karşılıyor. 2022 yılında 66,1 milyar dolar olan küresel takım tezgahı pazarının 2030 yılına kadar 107,7 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bugün takım tezgahlarına yönelik CNC sistemlerinde küresel pazar lideri ve endüstriyel robotlar alanında küresel pazar lideri konumunda bulunan bir şirket olarak amacımız, ürettiğimiz değeri sanayinin tüm dallarıyla buluşturup birlikte büyümek. Yeni dönemin fırsatlarını ancak bu şekilde yakalayıp hayata geçirebiliriz” dedi.
 

“Sürdürülebilir üretim” ve “çevreye duyarlılık”, temel büyüme etkenlerinin olmazsa olmazı

Konuşması süresince günümüz dünyasındaki temel büyüme etkenlerine de değinen Yiğit, sözlerine şöyle devam etti: “İmalat sanayinde büyümek için daha yüksek doğruluk ve hassasiyete sahip çözümler, yüksek ürün kalitesi ve sürdürülebilir üretimin büyük payı bulunuyor. Bunun yanı sıra yapay zeka, robotik, otomasyon, dijitalleşme ve Nesnelerin İnterneti (IoT) de yine geleceği kurgulamak adına benimsememiz gereken kavramlar. Tabii ki tüm bunları dikkate alırken her zamanki gibi çevresel kaygıları da unutmayıp daha az enerji kullanan ve daha az atık üreten çevre dostu makineleri tercih etmemiz gerekiyor.”

FANUC Türkiye’nin yeni teknoloji merkezi 2024 yılının ilk yarısında açılıyor

Konuşmasında yaklaşık 15 milyon Euro’luk bir yatırım ile hayata geçirilecek yeni teknoloji merkezinin son durumuna dair de son bilgileri paylaşan Yiğit, “Tutarlı ve sağlıklı bir büyümeyi sağlamak amacıyla temelini geçtiğimiz yılın ağustos ayında Sancaktepe’de attığımız yeni teknoloji merkezimizde çalışmalar hızla devam ediyor. 10 bin 300 metrekarelik bu yeni binamız, pazarı daha efektif bir şekilde beslememiz için yapılıyor. Bu komplekste ürünleri sergileyebileceğimiz ve çalıştırabileceğimiz bir showroom, sektöre nitelikli eleman yetiştirebileceğimiz bir akademi ve uygulama merkezi ile aynı zamanda Avrupa’da yer alan ikinci tamir merkezimiz ve retrofit alanı yer alacak. Bunun yanı sıra hem sektörümüze hem sanayiciye hem de öğrencilere katma değer sağlamak istiyoruz. Yeni teknoloji merkezimize de 2024 yılının ilk yarısında taşınmayı planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

FANUC Türkiye 2023 Partner Buluşması, katılımcılara takdim edilen plaket ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.