İmalat Sanayisinde Zayıflama Sürüyor Sanayici Yatırım Planlarını Erteliyor

Türkiye İmalat PMI verilerine göre ekim ayında 45,8 olan manşet PMI, kasım ayında artarak 48,3 oldu. Eşik değerin altında kalan bu göstergenin, mayıs ayından bu yana en hafif düzeyde gerçekleştiği izleniyor. Yılbaşından beri imalat sanayisinin göstergelerle daralma içinde yer aldığını söyleyen PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, kasım ayında Türk imalat sektörünün PMI verilerinde görülen kayda değer iyileşme belirtilerinin ise sevindirici olduğunu belirtti. Ancak genel itibarıyla imalat sanayisindeki zayıflamanın devam ettiğini belirten Karadeniz, gerekli adımların atılmaması durumunda sanayicinin yatırım planlarını öteleyeceğini bunun da genel bir durgunluğu beraberinde getireceğini bildirdi.

Hem küresel hem de ülkemizdeki zorlu piyasa koşullarının sürmesi sebebiyle imalat sanayi performansında yılbaşından beri düşüş eğilimi görülüyor. Üst üste azalan imalat üretimi sebebiyle istihdam ve satın alma faaliyetlerinde gerileme kaydediliyor. Türk lirasındaki zayıflık ve enflasyonist baskılar da girdi maliyetlerinde artışa sebep oluyor.  

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olarak kabul edilen İSO Türkiye İmalat PMI anket sonuçlarına göre ekimde 45,8 olan manşet PMI kasım ayında artarak 48,3 oldu. Eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre kasım ayı İmalat PMI Endeksi 48,3 ile düşük kalarak, faaliyet koşullarında bozulma sinyallerinin devam ettiğini gösterdi. 

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, kasım ayında Türk imalat sektörünün PMI verilerinde görülen kayda değer iyileşme belirtilerinin sevindirici olduğunu söyledi. Ancak genel itibarıyla PMI verilerine göre imalat sanayisinin daralma bölgesine girdiğini bildiren Başkan Karadeniz, büyümedeki yavaşlamanın en büyük nedenlerinden birinin imalat sanayisindeki zayıflamanın olduğuna işaret etti. 

Sıkı finansman koşulları, jeopolitik gerilimler ve ticaret korumacılığı gibi faktörlerin, imalat sanayisini olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Karadeniz, gerekli adımların atılmaması durumunda sanayicinin yatırım planlarını öteleyebileceğini belirtti. Şirketlerin mevcut kaynaklarını koruma ve maliyetleri minimize edebilmek için yatırım ve büyüme planlarını rafa kaldırdığını anlatan Karadeniz, sanayiye verilen desteğin artmasını istedi.