40 yıllık köklü geçmişiyle ülkemizde ve 80’in üzerinde ülkeyi kapsayan geniş ihracat coğrafyasında güçlü ve rekabetçi bir konuma sahip olan Borsan, “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” sıralamasındaki yerini 73 sıra yukarı taşıdı. 4 milyar liraya yaklaşan toplam cirosuyla İSO 500 listesinde 383. sırada yer alan Borsan, Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı sıralamasındaki yerini de 78 sıra yukarı taşıma başarısı göstermişti. Küresel markası Borsan Cable ile TURQUALITY® Programı kapsamında yer alan Borsan, önümüzdeki dönemde büyüme ivmesini artırarak sürdürmeyi ve 2024 yılında ihracat gelirlerini TL bazında yaklaşık iki kat artırmayı; üretim kapasitesini de yeni yatırımlarıyla 2028 yılına dek iki katına çıkarmayı hedefliyor.
40 yıllık köklü geçmişiyle ülkemizdeki güçlü konumunun yanı sıra Dünya genelinde 80’in üzerinde ülkeyi kapsayan geniş bir coğrafyaya katma değerli ihracat gerçekleştiren Borsan, Türkiye’nin en büyük 500 Sanayi kuruluşu arasında istikrarlı yükselişini sürdürüyor.
2023 yılında üretimden satışları, bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 75 artışla 3.938.070.766 TL düzeyinde gerçekleşen ve ihracat gelirlerini de bir önceki yıla oranla yüzde 54’lük artışla 2 milyar TL’nin üzerine taşıyan Borsan, İstanbul Sanayi Odası’nın “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu 2023” sıralamasında 73 adım yukarı atlayarak 383. Sırada yer alma başarısı gösterdi. Borsan bu başarısı ile, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 400 firması arasındaki yerini, ülkemizin en büyük 400 sanayi kuruluşu arasındaki konumuyla pekiştirdi. Küresel markası Borsan Cable ile, yine 2023 yılında Türkiye’nin en prestijli firmalarının içinde bulunduğu T.C. Sanayi Bakanlığı TURQUALITY® Programına kabul edilen Borsan, önümüzdeki dönemde büyüme ivmesini artırarak sürdürmeyi ve 2024 yılında ihracat gelirlerini TL bazında yaklaşık iki kat artırmayı hedefliyor. Borsan’ın bir diğer hedefi de üretim kapasitesini, yeni yatırımlarla 2028 yılına dek iki katına çıkarmak.
Son 5 Yılda Yüzde 70 Yıllık Bileşik Büyüme Oranı
Borsan CEO’su Arbek Akay, son 5 yıllık dönemde şirket cirosunun yıllık bileşik büyümesinin (CAGR), yüzde 70’in üzerinde bir oranda gerçekleştiğini vurguladı ve “Bu istikrarlı performansımızı artan bir ivmeyle sürdürmeyi, müşterilerimizden çalışanlarımıza, iş ortaklarımızdan içerisinde yer aldığımız yerel toplumlara tüm paydaşlarımıza ve ülkemiz ekonomisine sunduğumuz değerleri bir Dünya Markası olarak maksimize etmeyi hedefliyoruz” dedi.
Arbek Akay, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin 40 yıllık sanayi gücü Borsan’ın Dünya Markası olma yolculuğunda attığımız sağlam adımlar, ardı ardına gelen başarılarımıza yansıyor. Doğal afetlerin ve bölgesel çatışmaların damga vurduğu 2023 yılında toplam ciromuzda yaklaşık yüzde 75, ihracat gelirlerimizde yaklaşık yüzde 54 büyüme kaydettik. Bunun yanı sıra, Türk markalarının şampiyonlar ligi olarak kabul edilen TURQUALITY® Programına kabul edilmenin gururunu yaşıyoruz. Uluslararası kalite standartlarında ürettiğimiz ürünlerimizin yarısından fazlasını ihracata yönlendiriyoruz. 350’den fazla uluslararası müşterimizden oluşan güçlü bir portföyle, 4 kıtada 80’in üzerinde ülkeyi kapsayan geniş bir coğrafyaya katma değerli ihracat gerçekleştiriyoruz ve 10’dan fazla ülkede pazar lideriyiz. İhracatımızı önümüzdeki dönemde daha da yüksek bir ivmeyle büyütmeyi, küresel pazarlarda daha da güçlenip, pazar lideri olduğumuz ülkelerin sayısını artırmayı amaçlıyoruz. Güçlü bir konuma sahip olduğumuz Türkiye pazarındaki büyümemizi de sürdüreceğiz.”
Üretim Kapasitesini 2028 Yılına Dek İki Katına Çıkarma Hedefi
Borsan CEO’su Arbek Akay, şirketin 2023 yılında toplam 300 milyon TL düzeyinde yeşil enerji yatırımı gerçekleştirdiğini belirterek, “2023 yılında en önemli yatırımımız, işimizin merkezine aldığımız Sürdürülebilirlik alanında, yüzde 100 yenilenebilir enerji geçişimiz kapsamında oldu. Dünya markası olma hedefimizle, iş ve sürdürülebilirlik stratejilerimizde entegre yönetim yaklaşımını benimsiyoruz. Enerji maliyetlerimize doğrudan çözüm oluşturmanın da ötesinde, karbon ayak izimizi sıfırlama yolunda, yüzde 100 yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularını önceliklendiriyoruz. 3,2 Megavat gücünde fabrika Çatı GES yatırımımız, 2023 yılında tamamlandı ve üretime başladı. Çorum’da 10 Megavat gücünde GES tarlamızın faaliyete geçmesine ise, sayılı günler kaldı. Bu yatırımlarımızla 40. kuruluş yılımızı kutladığımız 2024 yılı içerisinde elektrik tüketimimizin yüzde 100’ünü yenilenebilir enerjiden karşılar hale geleceğiz ve 13,2 Megavat kurulu kapasiteye ulaşmış olacağız” dedi.