HANNOVER MESSE 2024

Hannover Messe Preview basın toplantısında bu yılki Hannover Messe Fuarı ile ilgili global endüstri gündemini belirleyecek bilgiler aldık. 

HANNOVER MESSE: Rekabetçi ve Sürdürülebilir Bir Endüstri için Anahtar

Rekabeti artırmak, iklimi korumak, refahı teşvik etmek - bunlar bugün endüstrinin başlıca görevleridir. Bu zorlukların üstesinden gelmenin anahtarı yenilikçi teknolojilerdir. Ancak şirketler, otomasyon, yapay zeka, yenilenebilir enerjiler ve hidrojeni verimli bir şekilde nasıl kullanabilirler? Avrupa’nın yaklaşan endüstrileşme karşısında hangi adımları atabilir? HANNOVER MESSE 2024 cevaplar sunacak.

Hannover. “Jeopolitik gerilimler, iklim değişikliği, durgun büyüme, yüksek enerji fiyatları ve nitelikli işgücü eksikliği, mali disiplin ve verimliliğin şu anda şirketlerde hakim olan ana temalar olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda, yapay zeka endüstride çalışma dünyasında derin değişikliklere yol açıyor. Ayrıca, iş liderleri ve ticaret dernekleri, Avrupa’nın endüstrileşmesinin azalması konusunda uyarıda bulunuyor,” Deutsche Messe AG’nin CEO’su Dr. Jochen Köckler, bu yılki HANNOVER MESSE’nin gerçekleştiği ortamı açıkladı.

“HANNOVER MESSE, ekonomik ortam neredeyse hiç bu kadar değişken olmamıştı. Hannover’de, endüstrinin rekabetçi ve sürdürülebilir bir şekilde üretmesini sağlayacak teknolojiler ve çözümler sunulacak. Fuar, akıllı ve karbon nötr üretim, yapay zeka, hidrojen ve sektörler arası enerji çözümleri hakkında olacak. Özellikle Avrupa şirketleri için, HANNOVER MESSE, Avrupa’nın yaklaşan endüstrileşmesine karşı bir siper oluşturacak,” diyor Köckler. “Fuarımızın katılımcıları, Avrupa’da rekabetçi endüstriyel üretimin mümkün olduğunu gösterecek. Ancak bu, yeniliği ve girişimciliği teşvik eden bir düzenleyici çerçeve gerektirecek.”

Çözüm, otomasyon, dijitalleşme ve elektrifikasyonun etkileşiminde, geniş çaplı sektörler arası ve sınır ötesi işbirliğinde ve net bir siyasi rotada yatmaktadır. Köckler: “‘Sürdürülebilir Bir Endüstriyi Enerjilendirmek’ başlığıyla, 4.000 katılımcı, politika ve endüstriden yüksek kalibreli temsilciler ve Norveç’in ortak ülke olarak yer almasıyla, HANNOVER MESSE 2024 için ideal bir platformdur.”

Fuarda 300’den fazla ekonomik heyetin katılması bekleniyor, başta Almanya Başbakanı Olaf Scholz olmak üzere Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre ile birlikte HANNOVER MESSE’yi açacak. Ayrıca, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, endüstri sektörünün temsilcileri ile fikir alışverişinde bulunmak için dünyanın önde gelen endüstri fuarını kullanacaklar. “Avrupa’nın önemli ve sürdürülebilir üretim ve yatırım yapması gerekiyorsa, bürokrasi miktarı acilen azaltılmalıdır, örneğin daha hızlı planlama ve izin prosedürleriyle,” diye çağrıda bulunuyor Köckler.
 

Köckler : “HANNOVER MESSE ziyaretçileri, otomasyon, yapay zeka, yenilenebilir enerjiler veya hidrojeni nasıl anlamlı bir şekilde kullanabileceklerine dair rehberlik arıyorlar. Bu, HANNOVER MESSE’deki katılımcıların sağlayabileceği uzmanlık alanıdır,” 

Katılımcı şirketler arasında Accenture, AWS, Bosch, DELL Technologies, Google, Microsoft, SAP, ServiceNow, Schneider Electric ve Siemens gibi küresel teknoloji devleri ile Beckhoff, GP Joule, ebm-papst, Ericsson, Festo, Turck, Harting, ifm, igus, LAPP, Pepperl+Fuchs, Phoenix Contact, Rittal, Schunk, SEW-Eurodrive, Wago, WIBU ve Ziehl-Abegg gibi KOBİ teknoloji liderleri bulunmaktadır. 

Ayrıca, Fraunhofer-Gesellschaft ve Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) gibi tanınmış araştırma kuruluşları ile 300’den fazla endüstriyel startup da yer alıyor.

Yapay Zeka: Sanayi Dijitalleşmesinin Bir Sonraki Seviyesi

HANNOVER MESSE, endüstrinin dijitalleşmesi için en önemli fuar olmuştur. Yapay zeka, endüstriyel dijitalleşmeyi bir sonraki seviyeye taşıyarak süreci daha verimli hale getiriyor ve değer ekliyor. Yapay zeka kullanarak, şirketler geliştirme sürelerini kısaltabilir ve kaynakları ve enerjiyi tasarruflu bir şekilde kullanabilirler.

“Yapay zeka çözümlerinin endüstriye nasıl hızla girdiği nefes kesici. Şirketler şimdi yatırım yapmalı ve en önemlisi, çalışma anlarını yapay zeka tarafından sunulan fırsatlara yönlendirmelidir, aksi halde rekabetin gerisinde kalacaklardır,” diye vunguluyor Köckler. “Yapay zeka, endüstride rekabetçilik ve sürdürülebilirlik için anahtardır.”

HANNOVER MESSE’de belirli uygulamalar sergilenecek: sesle kontrol edilebilen robotlar, otomatik olarak kusurları tanıyan makineler; veya tahmin edici bakım ile iş sürelerini kısaltan sistemler. Köckler: “Yakın gelecekte, üretken yapay zeka makineleri tasarlayabilecek. Bu, mühendislerin iş profillerinde temel değişikliklere yol açacak bir konudur - ki bu konu HANNOVER MESSE’de de tartışılacak.”

Hidrojen Ekonomisi Ne Zaman Gelecek?

Tahmin edilemeyen yenilenebilir enerji kaynaklarının artan kullanımı ile birlikte, hidrojen, emisyonu olmayan bir ekonomi için uygun bir enerji taşıyıcısı olarak giderek daha fazla öne çıkıyor. Hannover’de, hidrojen ve yakıt hücresi endüstrisinden yaklaşık 500 katılımcı çözümlerini sergileyecek. 

Bu, HANNOVER MESSE’yi hidrojen konusundaki dünyanın en büyük ve en önemli fuarı haline getiriyor.

Köckler: “Hidrojen, yeşil enerji taşıyıcısı olarak büyük fırsatlar sunuyor. Ancak, mevcut dağıtım hızı ve ölçeklendirme yetersizdir.” Hidrojen ekonomisinin geliştirilmesi için şimdi cesur siyasi kararlar alınması, hızlı uygulama için yoğun araştırma ve geliştirme yapılması ve ölçeklendirme için gerekli altyapının geliştirilmesi gerekmektedir. Bu, sürdürülebilir iş modellerinin oluşturulmasının tek yoludur. 

“HANNOVER MESSE’de, teknolojik olarak neyin mümkün olduğunu göstereceğiz ve politika ve endüstri temsilcileri arasındaki tartışmalar için belirli bir yol haritası üzerinde kararlar alınmasını umarak, hidrojen ekonomisi için bir çerçeve oluşturacağız,” diyor Köckler.
 

Ortak Ülke Norveç: Enerji veb Dijitalleşme için Bir Güç Merkezi

Norveç, HANNOVER MESSE’nin sunduğu küresel sahneyi, yenilikçi ve güvenilir bir enerji ortağı olarak sunmak için kullanıyor. Ortak ülkenin sloganı, “Norveç 2024: Yeşil Endüstriyel Geçişte Öncü Olmak”tır. Bu, Norveç’in yenilenebilir enerjiler, karbon nötr üretim, karbon yakalama ve endüstrinin dijitalleşme alanındaki çözümlerin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamayı hedeflediğini vurgular.

23 Nisan’da, Norveç ve Almanya’dan siyasetçiler ve uzmanlar, enerji politikasındaki geçiş konusunu, genel siyasi koşulların yanı sıra teknolojik gelişmeleri ve uygulamaları tartışacaklar. Köckler: “Avrupa’da, Norveç enerji ve dijitalleşme için bir güç merkezidir. Bu nedenle HANNOVER MESSE ile mükemmel bir şekilde uyuşuyor.”

Avrupa Birliği: Güçlü Ekonomik İttifak

Avrupa Birliği, HANNOVER MESSE’de güçlü bir ekonomik ittifak olarak kendini sunacak. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 21 Nisan’daki açılış töreninde bir konuşma ile programı başlatacak. Ticaret fuarı sırasında, endüstrinin temsilcileri, Yeşil Anlaşma gibi konuları tartışmak için AB siyasetçileri ile bir araya gelebilecekleri “Avrupa Endüstrisine Yatırım Yapma” konferansı düzenlenecek.

HANNOVER MESSE

HANNOVER MESSE, endüstri teknolojisi için dünyanın önde gelen ticaret fuarıdır. “Sürdürülebilir Bir Endüstriyi Enerjilendirmek” başlığı, mekanik ve elektrik mühendisliği, dijital endüstri ve enerji sektöründen katılımcı şirketleri, üretim ve enerji tedariki alanındaki geleceğe yönelik çözümleri sunmak üzere bir araya getirir. Başlıca konular arasında Endüstri 4.0/Manufacturing-X, endüstri için enerji, dijitalleşme/yapay zeka ve makine öğrenimi, karbon nötr üretim ve hidrojen ve yakıt hücreleri bulunmaktadır. Konferanslar ve forumlar programı tamamlar. Bir sonraki etkinlik, 22-26 Nisan 2024 tarihleri arasında Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenecektir. Norveç, Ortak Ülke olacaktır.