Tam çok yönlülük: cobot’lu esnek test istasyonu

Hannover Messe Preview organizasyonunda görüştüğümüz  Fraun-hofer yetkililerinden cobotlu esnek test istasyonları ile ilgili bilgiler aldık. Robotlu sistem ile makine ve techizatlarınızdaki arızlararın otomatik tespiti artık daha kolay.

Endüstrideki bileşenlerin veya ürünlerin kalitesinin manuel olarak kontrol edilmesi, çalışanlar için yoğun emek gerektirir ve üstelik hataya açıktır. Fraunhofer Mekatronik Sistem Tasarımı Enstitüsü IEM, bu alanda tam çok yönlülük sağlayan bir çözümü ortaya çıkarıyor. ATM üreticisi Diebold Nixdorf ve yazılım uzmanı Verlinked ile OWL destekli işbirliğiyle Fraunhofer IEM, işbirlikçi robot (cobot), yapay zeka tabanlı görüntü analizi ve IoT platformunun bir kombinasyonunu yarattı. Sistem, çalışanları görsel denetim yapma zorunluluğundan kurtarıyor ve her türlü test senaryosuna dahil edilebiliyor. Fraun¬hofer araştırmacıları 21 Şubat 2024’te Hannover Messe Preview’de bir gösteri sundular.

İşbirlikçi robotlar (cobot’lar) endüstride önemli bir teknoloji olarak kabul edilir. Genel olarak yapay zeka ve sensör teknolojisiyle donatılan bu robotlar, üretim tesislerinde insanlarla birlikte çalışarak esnek ve akıllı otomasyon konseptlerinin kilidini açıyor. Parti büyüklüğü 1 olan günümüzün dünyasında, kırılgan tedarik zincirleri ve yeni ve sürekli değişen düzenlemelerde bu, rakiplere göre çok önemli bir avantajdır. Fraunhofer IEM, Hannover Messe 2024’te çok yönlü bir cobot çözümü sunacak. Fraunhofer araştırmacıları, Diebold Nixdorf ve verlinked ile ortaklaşa, “it’s OWL” projesinde CogeP (Akıllı Teknik için Cobot destekli test istasyonları) adı verilen bir test robotu geliştirdiler. 

Çalışanlar robotu ATM kontrol panellerinin kalitesini hızlı ve hatasız bir şekilde kontrol etmek için kullanıyor; ayrıca, sürekli değişen test görevleri için robotu yeniden düzenlemek çok kolay.
 

Yapay zeka destekli kalite kontrolleri

Kontrol panellerini kontrol etmek için sensör destekli robot kolu, bir kamerayı analiz edilecek bileşenlerin, iş parçalarının veya ürünlerin üzerinde çeşitli açılardan hareket ettirir. Yapay zeka destekli görüntü analizi özelliği kaliteyi analiz ediyor ve ardından robot kamerayı bir sonraki ürüne taşıyor. Analiz yazılımı herhangi bir kusur bulursa (örneğin, dışarı çıkmış bir vida veya sallanan bir fiş bağlantısı), sistem sorumlu çalışanlara bilgi verir ve onlar da soruna odaklanıp sorunu hemen düzeltebilir. Bu, üretim faaliyetlerinde verimliliği artırır ancak hepsi bu değildir. Çalışanlar da cobot çözümünden yararlanıyor. Dr.-Ing. Fraunhofer IEM’de Otomasyon Teknolojisi ve Robotik grup yöneticisi Eugen Djakow şunları söylüyor: “Üretimdeki manuel görsel denetimler çalışanlar için monoton, emek yoğun bir görevdir ve bunun da ötesinde hataya açıktır. Test robotu bu tür görevleri hızlı ve güvenilir bir şekilde yerine getirir. Bu da insanların üretimdeki çalışmalarını daha ilginç ve daha az monoton hale getiriyor.”

IoT platformu çeşitli test senaryolarının kilidini açar

Çözümün öne çıkan noktalarından biri, test robotunu IoT platformuyla birleştirme şeklidir. Gerçek zamanlı bir veri merkezi olarak işlev görür, test görevlerini atar, sonuçları saklar ve farklı robotlar ve atamalar üzerinden ilgili verileri toplar. Bu, test süreçlerinin daha da optimize edilebileceği anlamına gelir. Toplanan veriler, programlamaya çok fazla zaman ve çaba harcamanıza gerek kalmadan, yeni bir ürün sürümüne yönelik testleri ayarlamak için de kullanılabilir. Yeni ürün versiyonları test prosedüründe yalnızca küçük ayarlamalar gerektirir. Djakow konu ile ilgili şunları ekledi : “Cobot destekli test istasyonları, tüm test ve operasyonel verileri merkezi IoT platformunda toplayabilir ve bilgilere gerçek zamanlı olarak erişebilir. Bu, şirketlerin test rutinlerini maliyetli değişiklikler veya yatırımlar olmadan yeni gereksinimleri karşılayacak şekilde yeniden yapılandırabilecekleri anlamına geliyor. Bu şekilde sistem, her türlü test senaryosu için bir araç olarak tam bir çok yönlülük sunuyor,”