UCIMU: 2023, İTALYAN TAKIM TAKIMI İMALAT SEKTÖRÜ İÇİN GENEL OLARAK OLUMLU BİR YIL 2024 İSTİKRARLI OLACAK

2023, İtalyan takım tezgahları, robotlar ve otomasyon sistemleri imalat sanayii için yeni bir üretim rekoru kıran ve böylece 2024’te de teyit edilmesi gereken olumlu trendi genişleten bir başka olumlu yıl oldu.

İtalyan takım tezgahları, robotlar ve otomasyon sistemleri imalatçıları derneği UCIMU-SISTEMI PER PRODURRE’nin başkanı Barbara Colombo’nun olağan yıl sonu basın toplantısında kısaca özetlediği şey budur.

UCIMU-SISTEMI PER PRODURRE Çalışmalar Departmanı ve İş Kültürü tarafından işlenen ön yılın verilerine göre, 2023 yılında üretim, bir önceki yıla göre %3,8 artışla 7.560 milyon euroya ulaştı.

Sonuç, %10,3 artışla 3 milyar 825 milyon euroya ulaşan ihracatın iyi performansından kaynaklandı. İhracat/üretim rakamı yeniden artış göstererek %50,6’ya ulaştı.

Dış cephede, İtalyan Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (ISTAT) verilerinin UCIMU tarafından işlenmesine göre, Ocak-Ağustos 2023 döneminde (mevcut en son veriler), sektörün İtalyan ürün sunumunun ana hedef pazarları Birleşik Krallık idi. Devletler (356 milyon euro, +%26,7), Almanya (217 milyon euro, +%8,8), Çin (163 milyon euro, +%34), Fransa (138 milyon euro, +%32,1) ve Polonya (128 milyon euro, +%14,7).

Öte yandan İtalyan üreticilerin iç pazardaki teslimatları 2022’ye göre %2 düşüşle 3 milyar 735 milyon euroya geriledi.

Teslimatlar ve ithalatlar (ikincisi %4,5 düşüşle 2 milyar 385 milyon Euro’ya geriledi) tüketimdeki hafif de olsa düşüşten etkilendi ve bu düşüş %3 düşüşle 6 milyar 120 milyon Euro’ya geriledi.

İtalyan takım tezgahı, robot ve otomasyon üreticileri, 2024 için son yıllarda elde edilen sonuçların konsolidasyonunu bekliyor: üretim dış talep tarafından yönlendirilmeli, yurt içi tüketimde ise ılımlı bir azalma kaydedilmeli.

Özellikle UCIMU Çalışmalar Departmanı ve İş Kültürü Merkezi tarafından yürütülen tahminlere göre, ihracattaki artış sayesinde üretimin 2024 yılında 7.595 milyon euroya (2023’e göre +%0,5) ulaşması bekleniyor. 4.070 milyon euro (+%6,4) seviyesinde.

Üreticilerin iç pazara yaptığı teslimatların, 5 milyar 780 milyon euroya (%-5,6) ulaşması beklenen iç tüketimdeki düşüşe paralel olarak 3 milyar 525 milyon euroyu (%-5,6) aşmaması gerekiyor.
 

İthalatın da İtalya’daki yatırımlara yönelik talebin %5,5 oranında düşerek 2 milyar 255 milyon euroya düşmesinden etkilenmesi bekleniyor.

İhracat/üretim rakamının yeniden artarak %53,6 seviyesinde olması bekleniyor.

UCIMU-SISTEMI PER PRODURRE başkanı Barbara Colombo şu yorumu yaptı: “Yavaşlamanın açık işaretleri olmasına rağmen, İtalyan imalatçılarının 2023 yılı olumlu bir işaretle kapanıyor; İtalyan işletmelerinin yurt dışında elde ettiği iyi sonuçlar sayesinde sektörün “Made in Italy” üretimi yeniden büyüyerek yeni bir rekora imza attı”.

“Bütün bunlar, işletmelerimizin bir kez daha ürün sunumlarını talebin daha dinamik olduğu alanlara, yani dış pazarlara yönlendirebildikleri anlamına geliyor. ABD’de durgunluk riski önlendi, bugün karşı karşıya olduğumuz jeopolitik istikrarsızlık göz önüne alındığında, İtalyan şirketleri esas olarak geleneksel pazarları kapsamakla meşgul: ABD’nin yanı sıra, diğer şeylerin yanı sıra, İtalyan mekanik endüstrisi için her zaman birinci sınıf bir ortak olan Almanya’nın kurtarılması”.
“Bu bağlamda - Barbara Colombo’nun altını çizdi - yakın zamanda Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı’na, İtalyan ve Alman takım tezgahı endüstrileri arasındaki faaliyetlerle ilgili olarak 2024-2025 iki yıllık dönem için, işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan bir operasyonel plan sunduk. Bu alanda dünyanın önde gelen iki endüstriyel sistemi arasındaki işbirliği ilişkileri”. Her iki ülkedeki üretim tesislerine karşılıklı ziyaretler, İtalyan işletmelerini ve İtalya’daki ticari fuarları ziyaret eden Alman son kullanıcı delegasyonları için gelen faaliyetlerin organizasyonu, önde gelen üreticiler ve kullanıcılar arasında karşılıklı bilgi birikimini teşvik etmek ve teşvik etmek için Almanya’da bir İtalyan Takım Tezgahı Forumu’nun organizasyonu. her iki ülke ve pazar analizleri: bunlar bu programı oluşturan girişimlerden bazıları. Geçmiş deneyimlere dayanarak - devam etti başkan - ve müdahalenin değeri göz önüne alındığında, bu programın kamu-özel işbirliği modeline göre, aynı zamanda ekonomik amaçlarla da yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. İtalya tarafında ilgili ülkelerin ticari birliklerinin yanı sıra Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı’nın yanı sıra Sace, Simest, CDP ve ICE-İtalyan Ticaret Ajansı’nın da müdahale etmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
 

“Buna paralel olarak, UCIMU’nun işletmelerin uluslararasılaşma faaliyetlerini desteklemek için önemli girişimler başlattığı coğrafi olarak en uzak ve kültürel olarak en farklı pazarlarda taahhüdümüz devam ediyor. Bunların arasında iki iş ağı var. Bunlardan ilki, on bir yıldır faaliyet gösteren ve geçtiğimiz Kasım ayında Pune’da düzenlenen son yıllık Konferansta sektörün ticari operatörleri, son kullanıcılar, kurumlar ve gazeteciler arasından yüzden fazla katılımcıyı bir araya getiren Hindistan’daki ITC’dir. İkincisi, geçen Eylül ayında başlatılan ve tüm Güneydoğu Asya bölgesine açılan kapısı temsil eden ağ şirketlerinin ülkeye nüfuz etmesini desteklemek amacıyla oluşturulan, Vietnam’da yeni kurulan IMT ağıdır”.


Başkan Barbara Colombo, “İtalya cephesinde, İtalyan yatırımcıların gösterdiği yatırım isteğinin 2023’te kesinlikle düştüğünü belirtti. Yıllar süren üstel büyümenin ardından, düşüş bu yıl kaydedildi ve gelecek yıl için beklenenler de kabul edilebilir görünüyor. Aslında bu, önceki iki yılın istisnasından sonra kademeli olarak normal değerlere dönüş. Geçmişe göre daha az sipariş topluyoruz ancak pazar durmuyor; tam tersine İtalya pazarı en önemli pazarlardan biri olmaya devam ediyor. İtalyan imalat sektörü, tam olarak devreye alınan dijital geçiş sürecine devam etmeye istekli ancak herkes önümüzdeki birkaç aydan itibaren ne gibi teşviklerin mevcut olacağını görmek için bekliyor”.

“Bu nedenle, diye devam etti Barbara Colombo, Avrupa Komisyonu’ndan yeşil ışık alan ve AB’yi Yeniden Güçlendiren Geçiş Planı 5.0’ı finanse etmek için yeşil ışık alan hükümet yetkililerimizin, yeşil ve dijital dönüşümlerin birleşimine odaklanan çalışmalarını takdir ediyoruz. imalat sanayinin enerji tasarrufu kriterlerine göre gelişmesine destek olurken, temel konusu olan eğitim ve öğretimi de göz önünde bulunduruyoruz. Şimdi bu planı hayata geçirecek tedbirlerin hayata geçmesini bekliyoruz” dedi.

“Aynı zamanda,” diye sözlerini tamamladı UCIMU başkanı, Hükümete, kullanımlarını daha geniş bir şirket yelpazesine yaymak amacıyla 4.0 tedbirlerini iyileştirmeye çağırıyoruz. Buradaki fikir, mantıksal olarak dijital geçişi üstlenme konusunda genellikle daha isteksiz olan ve hala da isteksiz olan daha küçük şirketlerin elinde olan küçük ölçekli yatırımlar için daha büyük kaynakları serbest bırakmaktır. Ekonomik kaynakların kıt olduğunun farkındayız ve bu amaçla, şu anda %20 olarak belirlenen birinci dilimin vergi kredisi oranını yükseltirken, uygun yatırımın şu anda 2,5 milyon euro olarak belirlenen maksimum değerini düşürmenin faydalı olduğunu düşünüyoruz”.