Endüstrinin karşı karşıya olduğu zorlukların listesi uzun: iklim değişikliği, enerji kıtlığı, kesintiye uğrayan tedarik zincirleri ve vasıflı işgücü eksikliği. Bu zorlukların çözümü, teknolojinin hedefli kullanımında yatmaktadır. Aynı zamanda, hükümetlerin ekonomi politikalarını doğru bir şekilde belirlemeleri gerekiyor. HANNOVER MESSE 2023, yalnızca bağlantılı, iklim açısından nötr endüstriye yönelik teknolojileri kapsamaz, aynı zamanda endüstri, hükümet, bilim ve toplum temsilcileri arasında küresel bir politika tartışması için bir forum sağlar.
Deutsche Messe şirketler grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Jochen Köckler, “Karbonsuz üretim, yapay zeka, hidrojen teknolojileri, enerji yönetimi ve Industrie 4.0 - bunlar HANNOVER MESSE 2023’ün kapsayıcı temalarıdır” diyor. “Yalnızca bu teknolojilerin etkileşimi, refahımızı sürdürülebilir bir şekilde korumayı mümkün kılacak ve aynı zamanda iklim korumasını ileriye taşıyacaktır” diyor. Dünyanın önde gelen endüstri ticaret fuarında, makine mühendisliği, elektrik ve dijital endüstrilerin yanı sıra enerji sektöründen yaklaşık 4.000 şirket, geleceğin üretimi ve enerji tedariki için çözümler sergileyecek.
HANNOVER MESSE, karmaşık üretim süreçlerinin dijitalleştirilmesi ve otomasyonundan fabrikalara güç sağlamak için hidrojen kullanımına ve karbon ayak izlerini kaydetmek ve azaltmak için yazılım kullanımına kadar bütünsel bir resim sunuyor. Köckler’in garanti ettiği gibi: “Mevcut küresel zorlukların her biri için çözüm yaklaşımları HANNOVER MESSE’de sergilenecek.”
Fuara katılan şirketler arasında Amazon Web Services, Microsoft, Google, SAP, Siemens, Bosch, NOKIA, ServiceNow ve Schneider Electric gibi küresel teknoloji şirketlerinin yanı sıra Beckhoff, Festo, Harting, ifm, Pepperl+Fuchs gibi orta ölçekli teknoloji liderleri yer alıyor. , Phoenix Contact, Rittal ve SEW. Fraunhofer veya KIT (Karlsruhe Institute of Technology) gibi ünlü araştırma enstitüleri ve 300’den fazla girişim en son teknolojiler ve tamamen yeni iş modelleri vaat ediyor.
HANNOVER MESSE, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo tarafından açılacak. Endonezya, endüstriyel fuarda bu yılki Partner Ülke.
Endüstri 4.0 ve İmalat X
Industrie 4.0’ın tam potansiyelinden yararlanmak için büyük miktarda veriye ihtiyaç vardır - bu verilere değer yaratma zincirinde yer alan tüm şirketler tarafından erişilebilir. Yeni bir birbirine bağlı veri ekosistemi – Manufacturing X – çözümün bir parçasıdır.
Egemen ve güvenli bir veri platformuna yönelik bu vizyon, diğerleri arasında BDI, VDMA ve ZVEI sektör dernekleri tarafından ileriye götürülüyor. Manufacturing X’i uygulamaya yönelik ilk adımlar, Almanya Federal Ekonomi ve İklim Eylemi Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde HANNOVER MESSE’de sunulacak.
Köckler’in ifadesiyle: “Amaç, şirketlerin bağımsızlığını korumaktır. Müşteri arayüzüne erişimlerini kaybetmemeliler ama aynı zamanda platform ekonomisinin potansiyelinden de faydalanmaları gerekiyor.”
ChatGPT – endüstri için de iyi mi?
Yapay zeka (AI), endüstride giderek daha önemli bir rol oynuyor. Süreçleri optimize etmenin yanı sıra imalat sektörü, simülasyon ve ürün geliştirmede yapay zekaya giderek daha fazla güveniyor.
Sözde üretken yapay zeka da endüstriye girmenin yolunu bulacaktır. ChatGPT veya DALL-E gibi sistemler, bugün bile metin oluşturma, programlama ve tasarımı destekleyebilir. “Gelecekte yapay zekanın bir makine tasarlaması ve ardından insanın gerçek operasyon için hangi ayarlamaların gerekli olduğunu kontrol etmesi oldukça makul. Bu, zamandan tasarruf sağlıyor ve vasıflı işçi sıkıntısı göz önüne alındığında önemli bir potansiyel sunuyor,” diyor Köckler. AI konusunda, HANNOVER MESSE, kapsamlı bir ziyaretçi turları, forumlar ve AI araçları sunumları ve katılımcılardan kullanım örnekleri sunar.
Enerji akışlarını ve tüketimini görünür kılmak
Yazılım ve makineler arasındaki etkileşim, önemli ölçüde enerji tasarrufu potansiyeli yaratır. HANNOVER MESSE katılımcılarının akıllı enerji izleme çözümleri, makine düzeyinde enerji tüketiminin belirlenmesine ve optimize edilmesine yardımcı olarak karbon ayak izini azaltır.
Köckler, “Endüstriyel kullanıcıların çoğu, sayısız gizli tüketim biçiminin hâlâ neredeyse hiç farkında değil” diye açıklıyor. Pompalardaki, fanlardaki, kompresörlerdeki veya makinelerdeki düzensiz motorlar birçok fabrikada hala günlük hayatın bir parçasıdır. Akıllı kontrol teknolojisi ve elektrik mühendisliği ile BT’nin etkileşimi olmadan, enerji verimliliği iyileştirmeleri pek mümkün değildir.
Köckler’e göre, “Almanya’da elektriğin yaklaşık yüzde 45’ini sanayi tüketiyor. Katılımcı firmaların sunduğu çözümler, üretim alanında enerji verimliliğinde önemli bir artışa önemli katkı sağlayabilir.”
Bir enerji kaynağı ve gelecek umudu olarak hidrojen
Yeşil hidrojen şu anda çok revaçta. Endüstri, onu bağımlılıktan kurtarmak için kullanmak istiyor. n fosil enerji ve karbon emisyonlarını azaltmak. Bu arada, Almanya Federal Ekonomik İşler ve İklim Koruma Ofisi, hidrojeni, enerji geçişinin ve iklim korumanın uzun vadeli başarısı için gerekli olan kilit bir enerji taşıyıcısı olarak tanımlıyor.
Yine de zorluklar var. Hidrojen üretmek karmaşık ve pahalı bir süreçtir. Kullanılabilirlik, nakliye ve büyük ölçekli depolama ile ilgili soruların hala çözülmesi gerekiyor.
Köckler, “HANNOVER MESSE’de 500’den fazla şirket, endüstride hidrojen kullanımına yönelik çözümleri sergileyecek” diyor. “Bu, Hannover’i hidrojen temalarını kapsayan dünyanın en önemli ve en büyük platformu yapıyor.”
Endüstri ve siyasi karar vericilerden kullanıcılar, Hannover’deki bu enerji taşıyıcısının potansiyelinin bütünsel bir resmini alabilir ve hidrojen bazlı endüstriye giden yolda ayarlanması gereken rotayı görebilir.
“Geleceğin” girişimi genç yetenekleri teşvik ediyor
Geleceğiniz girişimi ile HANNOVER MESSE ve ortakları, öncelikle mezun sınıfları, öğrencileri ve genç profesyonelleri hedefleyen yeni bir konsept geliştirdi. HANNOVER MESSE, onlara merkezi bir tartışma platformunun yanı sıra onları ilgili katılımcılara götüren rehberli turlar sunuyor.
WomenPower Kariyer Kongresi
WomenPower Kariyer Kongresi, çeşitlilik, kariyer gelişimi, sürdürülebilirlik ve yeni çalışma ortamları söz konusu olduğunda kadınlar için en başarılı ağ oluşturma ve tartışma etkinliklerinden biridir. Kongre, HANNOVER MESSE’nin bir parçası olarak her yıl düzenlenir ve öncelikle STEM sektöründen katılımcılara yöneliktir. Bu yılın sloganı “Çeşitliliği Kutlayın”.
Konferans, panel tartışmaları ve çalıştay programlarına ek olarak, WomenPower şirketlere, derneklere, ağlara, kuruluşlara ve eğitmenlere kariyer beklentileri, çalışmalar, koçluk ve mentorluk hizmetleri ve diğer işgücü politikası konuları ve trendleri hakkında bilgi edinme fırsatı sunar.
Ortak Ülke Endonezya
ASEAN bölgesindeki en büyük ekonomik güç olan Endonezya, HANNOVER MESSE 2023’te Ortak Ülke olarak boy gösteriyor. Sloganları ise “Making Indonesia 4.0”. Endonezya, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük on ekonomisinden biri olmayı hedefliyor. O zamana kadar yenilenebilir enerjilerin toplam elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 51,6’sını oluşturması bekleniyor. HANNOVER MESSE’de bu gelecek vadeden ulus, kendisini dünya genelindeki şirketler için güvenilir bir ortak olarak tanıtıyor.
HANNOVER MESSE
HANNOVER MESSE, endüstri için dünyanın önde gelen ticaret fuarıdır. Ana teması olan “Endüstriyel Dönüşüm - Fark Yaratmak”, Otomasyon, Hareket ve Sürücüler, Dijital Ekosistemler, Enerji Çözümleri, Tasarlanmış Parçalar ve Çözümler, Geleceğin Merkezi, Basınçlı Hava ve Vakum ve Global İş ve Pazarlar gibi teşhir sektörlerini birleştiriyor. Temel konular arasında CO2 nötr üretim, enerji yönetimi, Industrie 4.0, yapay zeka ve makine öğrenimi ile hidrojen ve yakıt hücreleri yer alıyor. Sergi programı bir dizi konferans ve forumla tamamlanmaktadır. Bir sonraki organizasyon 17-21 Nisan 2023 tarihleri arasında Hannover’de yapılacak. HANNOVER MESSE 2023’teki Ortak Ülke Endonezya’dır.