Makine besleme, iki veya daha fazla makine arasında milimetrik hassasiyet ve koordinasyon gerektiren bir uygulama olarak öne çıkıyor. Üretim döngüsünün verimliliği için otomasyondan faydalanılan alanda, sık sık tekrar özelliğine ihtiyaç duyuluyor. Dünya genelindeki her ölçekten işletmenin makine besleme uygulamalarını otomatikleştiren Universal Robots cobot’ları kendini hızlı bir şekilde amorti ederek, markalara değer katıyor.
Endüstri uzmanları, önümüzdeki on yılda yaratılan 4,6 milyon imalat işinin yarısından fazlasının doldurulmayacağını ve büyük bir iş gücü açığı yaratabileceğini belirtiyor. Deloitte ve Manufacturing Institute tarafından hazırlanan bir rapora göre bu açık sadece kaynakçılık gibi pozisyonlarla sınırlı değil; montaj, paketleme ve makine besleme gibi hat görevlerini de kapsıyor. Hızla artan nitelikli çalışan açığına çözüm olan Universal Robots cobot’ları dünya genelindeki her ölçekten işletmelerin makine besleme uygulamalarını otomatikleştirmek için kullanılıyor. Kolaboratif makine besleme otomasyonu sayesinde cobot sistemleri sürekli tekrara dayalı, yükleme ve boşaltma görevlerini üstleniyor. Böylece çalışanlar otomasyon ekipmanını yönetmeye ve kontrol etmeye odaklanırken; karmaşık, katma değeri yüksek görevleri yerine getirebiliyor.
“Başarılı bir otomasyon projesi ile maliyeti azaltmak mümkün”
Kandan Özgür Gök, UR+ ekosistemiyle cobot sistemini kolay, hızlı ve standardize şekilde devreye alma olanağına dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “Bir makine imalat atölyesi ya da fabrikasının otomasyona geçmek için izleyeceği yol ne olursa olsun, maliyetleri ve karmaşıklığı azaltmak büyük ölçüde başarılı bir otomasyon projesine bağlı. UR+ gibi bir ekosistem, müşterilerin kendi özel çözümlerini geliştirme imkânıyla birlikte cobot sistemini kolay, hızlı ve standardize şekilde devreye alma olanağı veriyor. UR cobot’larının önceden entegre edildiği üçüncü taraf kit ve bileşenleri sunuyor.
UR+ sertifikalı ürünler, uyumlu uç elemanları ve aksesuarların hızlı kurulmasını ve güvenilir bir kullanıcı deneyimi sunulmasını garanti ediyor. Cobot’lar firmanın CNC makine besleme, abkant, enjeksiyon kalıp makinesi ya da 3D yazıcı ihtiyaçlarına çözüm olurken aynı zamanda verimliliği artırmaya, kaliteyi iyileştirmeye ve iş gücü eksikliğini gidermeye yardımcı oluyor.”
“Çok çeşitli üretim ihtiyacı için esnek çözümler sunuyor”
Kolaboratif robot kurulumunu kendi bünyesinde gerçekleştiren Dynamic Group’un cobot uygulamasını hayata geçirmek için robot entegratörleriyle birlikte çalışıp başarılı olduğunu kaydeden Universal Robots Türkiye & MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, “Hassas kalıp ve kalıplama şirketi Dynamic Group, kalıp malzemesinin ısıya duyarlı olması nedeniyle yüksek tutarlılık ve yoğun emek gerektiren makine döngüsünde personel bulmakta güçlük çekiyordu. Dynamics’in hızlı döngü süreleri, operatörleri zorlayarak, fire oranını yükseltiyor ve duruş sürelerine yol açıyordu. Yüksek çeşitlilik ve düşük adetli üretim için esnek ve mobil bir çözüm arayan Dynamic Group, enjeksiyon kalıplama ve kit hazırlama uygulamalarında üç Universal Robots cobot’unu devreye aldı. Robot hücresi kurulduktan sonra Dynamic Group otomasyon mühendisinin cobot’ları programlaması yaklaşık 2 gün sürdü. Bu anlamda Dynamic Group, mevcut üretim planına göre robotları presler arasında hareket ettirmek için esnekliğe ihtiyaç duyuyordu, bu nedenle mobil tabanlı robot daha iyi bir seçim oldu” dedi.